Tilbake til forsiden

 

 

 

Imens stiger strømprisen, og

vinterdødeligheten øker med

energifattigdommen.

 

 

 

Britisk klimakorrupsjon 


(Creative Commons)

 

 

Av Jan Herdal
Publisert
4. februar 2019

Følg pengene: Konservative John Selwyn Gummer er leder for den britiske regjeringens komité for klimaendringer. Avisa Mail Online avslører nå at hans private selskap har fått betalt over 6 mill. kroner fra "grønne" bedrifter som tjener penger på hans klimaaktivisme.

Komiteen er et sterkt talerør for å pumpe offentlige subsidier for milliarder av pund inn i firmaer som hevder at de utvikler klimavennlig teknologi. Avisa avdekker at Gummers konsulentselskap har mottatt store beløp fra bedrifter som selv tjener penger på de subsidiene han anbefaler.

Gummer innrømmer å ha mottatt pengene, men han hevder at han har fulgt reglene, at det ikke er snakk om noen interessekonflikt, og at konsulentarbeidet han gjorde ikke var relatert til klimaendringer. Han får forøvrig 4 mill. kroner i året av myndighetene bare for komitéjobben, og bor i et hus som er taksert til 50 millioner.

Avisa kan imidlertid dokumentere at hans selskap Sancroft International er betalt av minst ni bedrifter og kampanjegrupper som er involvert i prosjekter som skal kutte såkalte drivhusgasser. Det er hovedfokuset til den komiteen Gummer leder, en politikk som ofte kritiseres for å øke skattenivået og energiprisen for husholdningene. Eksempler:

Storselskapet Johnson Matthey lager batterier til elbiler. De betalte Gummers firma ca. 3 mill. kroner over fem år, før han personlig oppfordret myndighetene til å forsere planene om å elektrifisere hele den britiske bilparken.

Risikokapitalselskapet Temporis Capital, som tjener grovt på offentlige subsidier til sine vindfarmer og solenergiprosjekter, har betalt Gummers selskap vel 500 000 kroner mellom 2012 og 2017.

Kraftverket Drax, som får 7 mrd. kroner årlig i offentlige subsidier for å ha byttet ut halvparten av kullet med trepellets fra USA, betalte Sancroft ca. 150 000 kroner på samme tid som komiteen skrev en rapport om kraftselskapets aktiviteter. Pelletsen er miljømessig verre enn kull. Drax er sannsynligvis det største "punktutslippet" av klimaløgner på de britiske øyer.

79 år gamle Gummer satt som parlamentsmedlem for de konservative i 40 år før han ble adlet i 2010. Nå møter han krav om å avgå fra komiteen etter avisas avsløringer. Den konservative politikeren David Davies sier at Gummer ikke synes skikket for offentlige verv.  Labour-politikeren Graham Stringer er sjokkert over interessekonfliktene som er avdekket.  

Gummer har ikke offentliggjort inntektene detaljert, noe han er forpliktet til.

De "grønne" skattene, som klimakomiteen har vært pådriver for, utgjør nå nesten 90 milliarder kroner årlig i UK, skriver avisa. Det er ikke nok. Komiteen argumenterer for å innføre en helt ny karbonskatt, som vil bli svært lønnsom for noen av de bedriftene som har hatt Gummer på lønningslista.

Imens stiger strømprisen, og vinterdødeligheten øker med energifattigdommen.

.