Tilbake til forsiden

 

 

 

 

Svenske kjøttboller var ikke
noe Karl den 12. tok med seg hjem fra
Tyrkia tidlig på 1700-tallet.

 

 

Krigen om kjøttbollene

 

 

 

 

 

 

Av Jan Herdal
Publisert
4. mai 2018

 

Det statlige Svenska Institutet administerer twitterkontoen Sweden.se, som markedsføres som landets offisielle konto på Twitter. 28. april la de ut en udokumentert tweet der det ble hevdet at svenske kjøttboller var noe Karl den 12. tok med seg hjem fra Tyrkia tidlig på 1700-tallet. Meldingen ble avsluttet med: - Let`s stick to the facts!

Men endelig var visst begeret, eller gryta, full også i det geografiske området mellom Norge og Finland, tidligere kjent som Konungariket Sverige. Historien tok fyr i alternative og sosiale medier. Svenska Dagbladet tok opp tråden. Mathistorikeren Richard Tellström ved Stockholms universitet sier til avisa at påstanden på Sweden.se er feil.

- Den er fabrikert. Har de en kilde som knytter Karl den 12. til kjøttboller, er det en historisk sensasjon. Det fins ikke belegg for dette, sier Tellström, som synes det er svært alvorlig at statlige myndigheter sprer falske påstander. Første gangen ordet "köttbulle" forekommer i kokebøkene er i 1755, lenge etter krigerkongens forsmedelige død utenfor Fredriksten festning ved Halden den 11. desember 1718.

Redaktør for sosiale medier på Sweden.se, Oliver Grassman, bekrefter at de ikke har noen kilde for meldingen, men han trodde at de gikk ut fra en «vedtatt sannhet». Så da så. At de kom til å rette eller ta bort den feilaktige tweeten, ville han ikke si noe om. I dag, den 3. april, står den fortsatt. En maktarroganse svenskene begynner å bli vant til.

En ganske fornøyelig svenskehistorie i forhold til mange andre av langt mer tragisk karakter. Men alvoret ligger under også her. Det er langt på vei blitt svensk statsideologi å avvise at det overhodet fins noe genuint svensk. Den aktuelle tweeten inngår vel i strategien. Lengst gikk Fredrik «öppna era hjärtan»-Reinfeldt som sa at alt det gode kommer utenfra, det er bare barbariet som er ekte svensk.

Sweden.se har ellers en historie bak seg som heller ikke er spesielt morsom. I fjor ble det avslørt at de blokkerte over 14 000 for dem «politisk ukorrekte» twitterkonti. Først etter at saken førte til kritikkstorm i mediene og de ble anklaget for meningsregistrering, hevet det statlige organet blokaden.

 

 

 

Følg oljekrisa på Facebook