Tilbake til forsida

 

 

For meg virker dette som «Wild West».
Her settes altså i sving dusørjegere på
sivilbefolkningen uten annet mandat
enn at de er betalt av en oligark.

 

Dusørjegere i Ukraina


Kan det være den ekstreme amerikanske senatoren John McCain (midten) her sammen med sin "gode venn" Oleg Tjanjubuk, leder for det fascistiske Svoboda (til høyre), som har inspirert sine venner til dusørjakt av Vill Vest-typen i Ukraina?

 

Av Knut Lindtner
Publisert 24. mai 2014

Den 23.05 stod det en reportasje i Bergens Tidende fra Ukraina under overskriften: «Trenar for å kjempe mot separatistane.». Det interessante er at det i reportasjen bekreftes hva mange har hevdet ganske lenge.

For det første fremgår det med all tydelighet at de fra Høyre Sektor som avisen har intervjuet, mottar penger for å redde eiendommene og de økonomiske interessene til oligarken Igor Kolomojskij. Hvem som har innsatt denne oligarken som guvernør får vi ikke vite. Men i denne reportasjen fremgår det med all tydelighet at han betaler organiseringen og utrustningen til Høyre Sektor og at Ukrainas hær er demoralisert og i oppløsning.

Les mer om Igor Kolomojskij her.

De skryter også av at de trener seg og forbereder seg på krig med Russland og at den vil gjøre «Tsjetsjenia» til en barnehage, altså en voldsom voldsromantisering.

Mer overraskende er at de også forteller at den oligarken som finansierer dem har lovet en dusør på to årslønner til den som får tak i en opprører. De skryter i denne sammenheng av at de er kritiske her: «En dame kom inn med svigersønnen sin. Så vi måtte etterforske saken skikkelig.» Men hevder at det fungerer. De har allerede arrestert mellom 50 og 100 personer på den måten.

For meg virker dette som «Wild West». Her settes altså i sving dusørjegere på sivilbefolkningen uten annet mandat enn at de er betalt av en oligark. Artikkelen avsluttes med at oppslutningen om Høyre Sektor er elendig, 0,6 prosent, ifølge Bergens Tidendes reportere.

For min egen del bekrefter dette alt jeg har fryktet vedrørende utviklingen i Ukraina. Nynazistene i Høyre sektor har fått til oppgave å erstatte hæren i landet som er i oppløsning. De betales nå og trenes at sterke økonomiske interesser som verken er interessert i demokrati eller folkestyre, men som kjemper for å bevare eiendommene sine.

Det som ikke kom frem var at Høyre Sektor hyller og regner seg som avtagerne til de ukrainerne som samarbeidet med Hitler under den andre verdenskrig og som stod bak fryktelige massakrer på sivilbefolkningen. Det kom heller ikke frem at de nå sitter i kupp-regjeringen i Kiev og har betydelige ministerposter der, bl.a. ansvaret for sikkerhetstjenesten.

Les også: Ukrainske militærhelikoptre skyter på sine egne, og dreper minst 16.