Tilbake til forsiden

 

 

 

 

Lokalbefolkningen

vil stoppe vindturbinene

på Frøya.

 

 

 

Ny folkeavstemning

 

(Arkivbilde, Creative Commons)

 

 

Av Jan Herdal
Publisert
1. februar 2019

 

Det ble begått store saksbehandlingsfeil da Frøya kommune sa ja til å bygge 14 vindmøller på 180 meter på Frøya. Det betyr at Trønderenergi og Stadwerke München ikke har gyldig tillatelse. Det fastslår advokatfirmaet  Steenstrup Stordrange, og NVE vedgår feilen.

Det er lokale medier som melder dette.

Dispensasjonssøknaden som er gitt, gir ikke tiltakshaver rett til å etablere en vindpark med høyere vindmøller enn opprinnelig omsøkt på 135 meter. Tillatelsen er ikke gitt etter plan- og bygningsloven. Det kreves ny dispensasjonssøknad eller arealendring, skriver advokatene.

- Konklusjonen er sjekket av mange, som kommer til samme resultat. Kommunen har anledning til å trekke seg fra denne avtalen. Kommunen kan stoppe monstermøllene, sier Hans Anton Grønskog i Folkeaksjonen mot vindmøller på Frøya til avisa. Det er folkeaksjonen som har bedt om advokatvurderingen.

Om nødvendig kommer folkeaksjonen til å gå til rettssak for å få stoppet prosjektet. Eventuelt kan Trønderenergi og det tyske selskapet gå tilbake til de opprinnelige, mindre vindturbinene, men det tviler Grønskog på at de vil. Han er overbevist om at de skal greie å stanse prosjektet.

 Torsdag vedtok kommunestyret mot en stemme at det blir ny folkeavstemming om vindmøllene. Utbyggerne av vindmølleparken sier likevel at en ny folkeavstemning ikke vil forandre planene deres om å bygge 14 vindmøller på Frøya.

En spørreundersøkelse Norfakta har gjort for Frøya.no, viser at 68 prosent av frøyværingene i dag vil stemme mot bygging av vindpark i kommunen. Det ble et knapt flertall for under den første folkeavstemningen, som ble utført i 2005.