Tilbake til forsida

 

 

Det var Den røde hær som
frigjorde Østeuropa, inkludert
konsentrasjonsleiren i Auschwitz.

 

Drøye provokasjoner


Dette var synet som møtte de sovjetiske soldatene da de nedkjempet de tyske vaktstyrkene og frigjorde dødsleiren Auschwitz den 27. januar 1945.

 

Av Jan Herdal
Publisert 22. januar 2015

Her til lands veit vi stort sett fortsatt at det var Sovjetunionens Røde hær som (til en pris av 15 000 falne) frigjorde Finnmark. Nato-mediene gjør sitt beste for å glemme dette faktum, men de tør tross alt ennå ikke direkte underslå det.

Noe annet er det i Polen, der historierevisjonismen er blitt offisiell, tilsynelatende med full støtte fra de herskende kretsene i EU og USA. De holder i hvert fall kjeft, og nå som før er det vel slik at den som tier, samtykker.

Den samme pinlige taushet oppstod da USA-lakeien Arsenij Arsenjuk, for anledningen repatriert fra USA og installert som "statsminister" i den nye bananrepublikken Banderastan, nylig var i Tyskland og framstilte nedkjempingen av nazismen som en russisk invasjon av Tyskland.

Det er sterkt nok når den polske regjering lar være å invitere den russiske presidenten til markeringen av Den internasjonale holocaustdagen i Auschwitz den 27. januar, som var den datoen i 1945 da konsentrasjonsleiren ble frigjort av sovjetiske tropper.

Nå har det kommet en slags begrunnelse, og den er direkte fantastisk i sin historieforfalskning. Ifølge TASS har den polske utenriksminsteren Grzegorz Schetyna fortalt polsk radio at Auschwitz ble frigjort av Den første ukrainske front og dermed "av ukrainere".

Det var Den røde hær som frigjorde Østeuropa, inkludert konsentrasjonsleiren i Auschwitz. Den besto av alle sovjetiske nasjonaliteter, mer enn hundre etniske grupper alt i alt. De aktuelle styrkene fikk navnet Den første ukrainske front under frigjøringen av Ukraina, før de avanserte inn i Polen. Før november 1943 hette frontavsnittet Voronesj-fronten, før det igjen Brjansk-fronten.

Russlands utenriksminister Sergeij Lavrov har med full rett kalt den polske utenriksministerens uttalelse "blasfemisk og kynisk". Den er en grov fornærmelse mot de mange nasjonalitetene som utgjorde Den røde hær, og som ofret millioner i kampen for å frigjøre verden fra fascismen. Det er et historisk faktum at 80 prosent av Hitlers divisjoner ble knust av Sovjetunionen.

Nazistene drepte 1,5-2 millioner mennesker i dødsfabrikken Auschwitz. De fleste var jøder. Også mange polakker og sovjetiske krigsfanger ble tatt av dage her.