Tilbake til forsida

 

 

Nynazister ved makta


Nazisten Andreij Parubiy, nå parlamentsmedlem for Fedrelandspartiet, er plassert i en nøkkelposisjon som kontrollerer forsvar, politi og etterretning i Ukraina.

 

Av Michel Chossudovsky, Global Research
Publisert 4. mars 2014

Ifølge New York Times har "De forente stater og Den europeiske union omfavnet revolusjonen her som et utslag av blomstrende demokrati, et slag mot autoritarisme og kleptokrati i det tidligere sovjetiske rom".

Blomstrende demokrati, revolusjon?

Den bistre virkelighet er en helt annen. Det som har skjedd er et USA-EU-NATO-støttet statskupp i strid med internasjonal lov. Den forbudte sannhet er at Vesten gjennom en nøye planlagt og gjennomført hemmelig operasjon har etablert et ukrainsk marionettregime gjennomsyret av nynazister.

Som bekreftet av USAs viseutenriksminister Victoria Nuland har nøkkelorganisasjoner i Ukraina, inkludert nynazistiske Svoboda, fått generøs støtte av USA: "Vi har investert mer enn 5 milliarder dollar for å hjelpe Ukraina med å oppnå disse og andre mål...Vi vil fortsette å hjelpe Ukraina til den framtid det fortjener."

Vestlige medier har nøye unngått å analysere sammensetningen og det ideologiske grunnlaget for regjeringskoalisjonen. Ordet nynazist er tabu. Det er utelatt fra ordboka til kommentariatet i mainstream medier. Det vil ikke dukke opp i New York Times, Washington Post eller The Independent. Journalistene er instruert til ikke å bruke betegnelsen nynazist på Svoboda og Høyre Sektor.

Det er ikke snakk om en regjering der nynazistene bare befinner seg i utkanten av en koalisjon formelt ledet av Fedrelandspartiet. De to sentrale nynazistiske organisasjonene har inntatt nøkkelposisjoner som gir dem faktisk kontroll over militær, politi, justis og nasjonal sikkerhet, samt utdanning.

Andreij Parubiy, nå parlamentsmedlem for Fedrelandspartiet, var med å stifte det nynazistiske Ukrainas sosialnasjonale parti, seinere omdøpt til Svoboda. Han er utnevnt til sekretær for komiteen for nasjonal sikkerhet og forsvar, en nøkkelposisjon som styrer forsvarsdepartementet, politiet og etterretningen. Dette er et sentralt beslutningsorgan. Det ledes formelt av landets president, men drives av et sekretariat på 180 personer som omfatter eksperter innen forsvar, etterretning og nasjonal sikkerhet.

Parubiy var en av de sentrale lederne bak Oransjerevolusjonen i 2004. I vestlige medier omtales han gjerne som "kommandant" for Euromaidan-bevegelsen. Han er sammen med Svobodas partileder Oleh Tjahnibok tilhenger av den ukrainske nazikollaboratøren under 2. verdenskrig, Stepan Bandera som bl.a. medvirket til massemord på jøder og polakker.

Dimitrij Jarosh, leder for Høyre Sektor, er utnevnt til Parubiys visesekretær i komiteen for nasjonal sikkerhet og forsvar. Jarosh var leder for brunskjortene, de nynazistiske paramilitære på Euromaidan. Han har krevd at Regionspartiet og kommunistpartiet blir forbudt.

Nynazistene kontrollerer også justismyndighetene i og med at Oleh Makhnitsky fra Svoboda er utnevnt til leder for landets påtalemakt. Hvilken justis kan forventes med en velkjent nynazist som leder for tiltalemakta?

Også den mindre nynazistiske organisasjonen UNA-UNSO er tilgodesett med kabinettposter. Tetjana Tsjernovol, framstilt i vestlig presse som undersøkende journalist uten noen referanser til hennes bakgrunn fra det antisemittiske UNA-UNSO, er blitt leder for regjeringas antikorrupsjonskomité. Dmytro Bulatov, også han med tilknytning til UNA-UNSO, er blitt ungdoms- og sportsminister.

Jegor Sobolev, som står statsminister Yatsenyuk nær, er utnevnt til leder for komiteen som skal renske ut tilhengere av president Victor Janukovitsj fra regjeringsapparat og offentlighet. Komiteen skal organisere heksejakta på alle motstandere av regimet. Sentral målgruppe er alle som har en offentlig stilling innen utdanning, forskning, i regional og lokal forvaltning osv. Jøder, kommunister og russere må regne med å være utsatt.

Et vesten som formelt er tilhenger av demokratiske verdier har ikke bare gått i spissen for å få fjernet en demokratisk valgt president, det har installert er regime som er gjennomsyret av nynazister.

Det "blomstrende demokratiet" i Ukraina, for å bruke New York Times` ord, er i USA støttet av både republikanere og demokrater. Det er et politisk fellesprosjekt. Og la oss ikke glemme at sentaor John McCain er støttespiller og venn av Svoboda-lederen Oleh Tjahnybok.

(Oversatt og forkortet av oljekrisa.no)