Kontakt
Bidrag til debatten

På dette nettstedet:
Olje - internasjonalt

Olje - Norge
Gass
Kull
Atomkraft
Tjæresand/oljeskifer
Fornybar
energi
Transport
Samfunn - geopolitikk

Diverse

Lenker:
ASPO
Beginners Guide
Beyond Peak Oil
Community Solution
Cost of energy
Energiekrise
Energikris.nu
Energy Bulletin

Life After
Michael T. Klare
NPG - Albert Bartlett
ODAC
Oil Crash
Oil Crisis
Oil Depletion
Oliekrise.dk

Peak Oil
Peak Oil News
Planet for Life
Post Carbon Institute
PowerSwitch
The Great Rollover

American Petroleum Institute
Bloomberg energi USA 
IEA
Oil&Gas Journal

OPEC
USA - offisiell statistikk
WTRG

dn.no - energi
Energikrise.no
Oilinfo
Oljedirektoratet
Oljens tid er over

 Tilbake til forsida

En ubehagelig sannhet om Al GoreBare i sitt private palass i hjembyen Nashville bruker Al Gore 20 ganger så mye elektrisitet som gjennomsnittshusstanden i USA. Han har tre luksusboliger til...
 

(14/3-07) USAs pengeadel har delt seg i to "politiske partier" - demokrater og republikanere - som er mer like inni enn de er ulike utenpå. Begge er verdiløse når det gjelder å forandre samfunnet og verden, men de kan i det minste brukes til å avsløre hykleriet hos hverandre.

Av Jan Herdal

USAs tidligere visepresident, "demokraten" Al Gore, landet i går i Norge i det private jetflyet han benytter til å fly verden rundt for å gjøre penger på klimakrisa.

På NRK stod en stakkars krok utenfor lokalene - inn fikk han ikke komme på grunn av "sikkerhetstiltakene" - og utropte Gore til verdens miljøvernminister.

Kristiansand kommune har alene brukt 100 000 kommunale kroner på billetter, for at også "vanlige mennesker" skal ha råd til å få med seg gullkornene fra vår tids fremste avlat-selger.

Det minner om den gangen det norske likestillingsombudet brukte
arbeidstida og 10 000 statlige kroner til billetten for å få med seg verdifulle tips av general Norman Swartzkopf, leder for det forrige amerikanske massemordet i Irak, da han på en av sine globale foredragsturneer tok turen innom Norge.

Dagen etter at Gore fikk Oscar for dokumentaren "En ubehagelig sannhet" om klimakatastrofen, mangemillionbutikk og et godt springbrett mot Nobel-prisen, var hans motstandere på høyresida ufine nok til å løfte på fliken når det gjelder hans personlige livsstil.

Et hovedpoeng i filmen er at Gore oppfordrer amerikanerne til å spare energi ved å redusere elektrisitetsforbruket hjemme.

Det viser seg at han bare i palasset sitt på 1 000 kvadratmeter på beste vestkant i hjembyen Nashville, Tennessee, brenner av minst 20 ganger så mye elektrisitet som gjennomsnittshusstanden i USA, og mer enn det tidobbelte av gjennomsnittet i Nashville.

Ikke nok med det - forbruket hans øker kraftig. Gjennomsnittlig månedsforbruk økte fra 16 200 kWh i 2005 til 18 400 kWh i 2006, opp 14 prosent.

Som andre i Nashville får Gore elektrisiteten fra Tennessee Valley Authority, og den kommer i hovedsak fra kullkraft.

I tillegg brukte Gore naturgass for gjennomsnittlig over 1 000 dollar måneden -  eller 70 000 - 80 000 kroner pr. år. Det aleine utgjør mer enn årslønna til millioner av amerikanere i full jobb.

Da disse faktaene først ble offentliggjort av en obskur konservativ "tenketank" med nokså åpenbare politiske hensikter, ble de sjekket av pressebyrået AP, og det viser seg at de i all hovedsak stemmer.

Legg til at Gore også eier et hus på 500 kvadratmeter i Arlington, Virginia, samt romslige boliger i Carthage, Tennessee, og i Washington, og vi mer enn aner en livsstil som har lite med miljøvern å gjøre.

Etter avsløringene har talspersoner for Gore hatt det travelt med å opplyse at han holder på med å få installert sparepærer og solpaneler, og ikke minst at han investerer i såkalt "karbonnøytral" energi.

Det er her dette med avlat kommer inn for alvor.

Avisa The Tennessean skriver at Gores investeringer skjer gjennom selskapet Generation Investment Management, et selskap han har vært med på å opprette for noen år siden, og der han sjøl er styreleder.

Selskapet profilerer seg på sol- og vindenergi, men ifølge avisa er GIM i realiteten et ordinært investeringselskap med høy avkastning som mål og en portefølje av aksjer i gjennomsnittsfirmaer uten spesielt fokus på bærekraft eller "grønn" teknologi.

Gore investerer ikke i klimavennlige tiltak - han investerer i aksjer, og i den grad selskapet tjener penger, havner de i hans egen lomme. Genialt!

Fra en av sine eiendommer henter Gore inn 120 000 kroner årlig i leie fra gruveselskapet Pasminco Zinc, som i følge myndighetene slipper ut store mengder forurensinger i form av barium, sink og jern i Caney Fork-elva.

Hva er det egentlig vi ser her? Jo, konturene av et klima- og karbonregime som tillater de rike å kjøpe seg fri og fortsette en grotesk sløsaktig livsstil omtrent som før - ja, de ser til og med sitt snitt til å gjøre penger på elendigheten - samtidig som regninga overlates det store flertallet, og ikke minst de fattige.

Nå som før - pengeadelen, uansett nasjonalitet, er og blir en del av problemet, ikke av løsningen.

Men bare vent. Også her til lands er tilstanden slik at Gore ganske sikkert kommer opp som seriøs kandidat til Nobels fredspris, "tverrpolitisk" nominert som han allerede er av Heidi Sørensen (SV) og Børge Brende (H).

Overklassen tenker globalt på sitt vis, og antakelig oppfatter den det slik at det gjelder å holde pengene i slekta...