Tilbake til forsida

 

 

I det ukrainske parlamentet er det lagt fram
forslag om å innføre unntakstilstand i de østlige
regionene Donetsk, Lugansk og Kharkov, og det
trues med strenge straffer for "separatisme".

 

Vestlige leiesoldater?


Fra en uverifisert YouTube-video som viser maskerte soldater i vestlig militærutstyr. De beskytter en pro-Maidan-demonstrasjon i Donetsk 5. april. Motdemonstranter ropte spontant: Blackwater! Blackwater!

 

Av Jan Herdal
Publisert 9. april 2014

Den illegale, fascistinfiserte kuppregjeringa i Kiev er ute av stand til å kontrollere en fiendtlig innstilt befolkning i de østlige delene av landet, der den avsatte presidenten Viktor Janukovitsj fikk reint flertall ved siste valg. Rapportene om bruk av vestlige leiesoldater kan derfor ha noe for seg.

Da Kiev fikk fjernet prorussiske demonstranter fra en offentlig bygning i Kharkiv, ble det kalt en antiterroroperasjon. De måtte involvere sikkerhetsstyrker fra andre deler av landet, og innenriksministeren truer med å sparke 30 prosent av politistyrken i byen. Denne uverifiserte YouTube-videoen skal angivelig vise vestlige leiesoldater på gata i Donetsk.

Basert på en kilde i ukrainsk sikkerhetstjeneste meldte det russiske nyhetsbyrået ITAR/TASS den 25. mars at kuppregjeringa i Kiev planla å bruke det private amerikanske militærfirmaet Greystone Limited til å undertrykke protestbevegelsen i de sørøstlige delene av landet.

Ifølge ITAR/TASS ble initiativet tatt av oligarkene Igor Kolomoiskij, medeier i PrivatBank, og Sergeij Taruta, leder av industriforbundet i Donbass, som etter kuppet ble utnevnt til nye guvernører i regionene Dnjepropetrovsk og Donetsk. De framsatte forslaget på et hemmelig møte ledet av den parlamentsutnevnte presidenten Aleksander Tursjinov som kilden deltok i.

Også Tursjinov skal ha gitt uttrykk for at den ukrainske sikkerhetstjenesten ikke kan kvele den prorussiske bevegelsen aleine, og det ble bestemt å engasjere utenlandske leiesoldater. I diskusjonen om aksjonsplanene sa Kolomoiskij at det ikke var nødvendig å "gjenoppfinne sykkelen", da det allerede fins folk som veit hvordan ting skal gjøres.

Russland advarer mot Kievs militarisering av konflikten i Øst-Ukraina, og framholder at en grunnlovsreform med økt regionalisering er det eneste som kan redde Ukraina fra total oppløsning og mulig borgerkrig. I det ukrainske parlamentet er det derimot lagt fram forslag om å innføre unntakstilstand i de østlige regionene Donetsk, Lugansk og Kharkov, og det trues med strenge straffer for "separatisme".

Greystone med offisielt hovedkontor i Karibia ble i sin tid opprettet av britiske spesialsoldater, men er i dag del av et stort amerikansk leiesoldatimperium som stadig skifter navn. Det ble kalt Blackwater til 2009, deretter Xe Services and Academi og nå US Training Center. Mord, opprørskontroll og våpensmugling hører med til kjernevirksomheten, som er både beryktet og global. Nå står Ukraina på kartet. Lederne for virksomheten kommer alltid fra toppnivå i USAs store og mangfoldige sikkerhetsapparat.

Leiesoldatvirksomheten har økt eksplosivt, og anslås nå uoffisielt til en årlig global omsetning på opp mot 10 billioner norske kroner. USAs blodige krig i Irak er blitt kalt den mest privatiserte i moderne tid. Blackwater hadde store oppdrag, og var ansvarlig for noen av de verste massakrene på sivile. Derfor navneskiftet.

Leiesoldater er blitt en integrert del av imperiets moderne krigføring, for tida tydelig demonstrert i Syria, og er et uttrykk for dets allmenne forfall.