Tilbake til forsida

 

 

Nei, Boris Nemtsov var
ingen helgen, og heller
ingen sentral opposisjonell.

 

Gi dem et nytt manus

Boris Nemtsov ifølge NRK Dagsrevyen lørdag 28. februar 2015.

Firebarnsfaren Boris Nemtsov ifølge bloggen FortRuss på ferie i Dubai 2012, sammen med en kjent russisk elite-callgirl, Anastasia Ognijeva.

Av Jan Herdal
Først publisert 1. mars 2015 Oppdatert 2. mars 2015

55-årige Boris Nemtsov ble skutt da han rett før midnatt fredag gikk tur ved Kreml med den 23 år gamle ukrainske "modellen" Anna Duritskaja. Han er helgenforklart i vestlige medier, mens den russiske opposisjonen er langt mer forbeholden. Noen av dem innrømmer til og med at drapet kan være en provokasjon.

På svensk tv er han utropt til en "sentral" og "ledende" opposisjonell. Heller ikke det er sant. Ingen i den splitta, fragmenterte og maktesløse "liberale" opposisjonen vil skrive under på det. Nemtsov var et forbrukt navn, som kunne ofres.

Før fredag kveld visste bare halvparten av russerne hvem han var, og hans mikroskopiske politiske parti som fikk mindre enn 1 prosent ved siste valg utgjorde ingen politisk trussel mot Putins popularitet.

Nemtsov var i sin tid visestatsminister i Boris Jeltsins kriminelle regime, og da dumapolitikere pr. telefon forsøkte å appellere til fornuften under Jeltsins bombardement av det russiske parlamentet, skal Nemtsov ha skreket: - Knus dem, knus dem, knus dem.

I de seinere åra slo han seg på "forretningslivet", og ifølge russiske bloggere hadde han i 2013 en inntekt tilsvarende 8 millioner dollar eller ca. 50 millioner kroner, uvisst fra hvilke kilder. Russiske opposisjonelle idealister synes å ha det hardt: Nivå 2 starter på 10 000 kroner kvelden. Hotellpris 400 000 kroner natta.

Nemtsovs liv peiker vel snarere mot en gråsoneverden de fleste mennesker kjenner seg fremmede overfor, enn mot en oppofrende kamp for demokrati og menneskeretter. Og blir ikke NRK like råtten som de gangsterne de promoverer?

Området rundt Kreml er intenst kameraovervåket, og drapet er fanget på video, som er offentliggjort. Hvis kvaliteten er god nok, er det ikke umulig at FSB han ha identifisert drapsmannen/mennene i løpet av kort tid. I skrivende stund veit ingen hva resultatet vil bli.

Flere muligheter står åpne. Gjerningsmannen/mennene kan være noen hjernedøde russiske høyreekstremister som opptrer som nyttige idioter. Men logikken peiker i retning av USA og deres Frankenstein-regime i Kiev, de eneste som er gale og desperate nok til å tro at et slikt meningsløst drap kan vende spillet.

Nemtsov var rådgiver for "appelsin"-regimet til Viktor Justsjenko (bildet) i Ukraina, men han skal ha forlatt Kiev under mystiske omstendigheter og med flere fiender enn venner. Anna Duritskaja var fra Kiev, men bosatt i Moskva, der det betalingsdyktige kundegrunnlaget sikkert er større.

Igjen benytter den vestlige medieindustrien anledningen til å vise at den er moralsk bankerott. Den taper informasjonskrigen helt enkelt fordi den lyger åpenlyst, og tror den fortsatt har monopol nok til å komme unna med det.

Slikt er bare pinlig.