Tilbake til forsida

 

 

Russiske oljeselskaper
leverer solide tall i 2. kvartal.
Er det overraskende?

 

"Robuste resultat"


Rosneft er verdens største oljeselskap målt i utvinningsvolum.

 

Av Jan Herdal
Publisert 14. september 2015

Vestlige mediers internasjonale økonomidekning går i stor grad ut på at Russland og Kina kronisk er på veg mot kollaps, mens vesten like ustoppelig ser håp og lys i tunnelen. År ut og år inn, så og si.

Det er derfor mulig å ane en diskret undertone av skjærende tenner når sveitsiske Neue Zürcher Zeitung nylig måtte erkjenne at russisk oljeindustri er "forbausende motstandsdyktig" mot oljeprisfall, sanksjoner og svekket rubel, og leverer "robuste resultat". Avisa er ærlig nok til å gjengi tall du neppe vil få se på trykk i norske medier.

Russlands og verdens i utvinningsvolum største oljeselskap, Rosneft, bokførte i 2. kvartal 2015 eksempelvis et netto overskudd tilsvarende ca. 22 mrd. norske kroner, opp 139 prosent fra 1. kvartal. Også omsetningen steg så vidt.

Til sammenlikning hadde Statoil et justert driftsresultat etter skatt på 7,2 mrd. kroner i 2. kvartal i år.

Russlands 3. største oljeselskap, Surgutneftegas, noterer en profittvekst på 39 prosent fra 1. kvartal til ca. 17 mrd. kroner, mens økningen for Gazprom Neft (datterselskap av verdens største gasselskap Gazprom) er 87 prosent. Profitt tilsvarende ca. 14 mrd. kroner.

Les også: Arbeidsledigheten synker i Russland

Les også: Russisk osteboom

Noe av forklaringen ligger i rubelfallet. Til og med New York Times må innrømme at svekket valuta ikke er ensidig negativt for Russland heller. Russlands stålindustri går f. eks. så det griner for tida.

Kronefallet har her til lands gjort det dyrere for oss nordmenn å importere varer og reise i utlandet, men samtidig kan eksportindustrien vinne kontrakter den ellers ikke ville ha sett røyken av.

Russiske oljeselskaper som har sine inntekter i dollar og sine kostnader i Russland i rubel, opplever samme effekt. Den blir spesielt gunstig hvis mye av aktiviteten foregår i Russland. Landets nest største oljeselskap, private Lukoil, har relativt høy utenlandsaktivitet og bokføring i dollar. Det må derfor nøye seg med en profitt i 2. kvartal tilsvarende 14 mrd. kroner, ned 30 prosent fra 1. kvartal. Fra 2016 av vil også Lukoil rapportere i rubel.

En annen sentral årsak til at russisk oljeindustri er så "forbausende motstandsdyktig" er at den produserer verdens billigste olje etter Midtøsten. I motsatt ende finner vi eksempelvis amerikansk skiferolje, canadisk tjæresand og brasilianske presaltforkomster på ultrastort havdyp. Også norsk olje står relativt høyt på kostnadsskalaen.

Mye av russisk oljeproduksjon foregår fortsatt fra gamle gigantfelt som ble utviklet av Sovjetunionen. Produksjonen går nærmest av seg selv. Dette er ingen fordel som varer evig, men den har unektelig en betydelig motkonjunktureffekt i den aktuelle krisesituasjonen.

Den økonomiske krisa er global og rammer vidt og bredt, også i Russland. Men effektene er langt mer nyanserte enn hva vi lett får inntrykk av gjennom de norske infantilmediene. Det kan være klokt å ha i bakhodet.