Tilbake til forsida

 

 

En trussel mot alle
ventreorienterte, folkelige
og patriotiske krefter.

 

Ut mot kommunistforbud


Gennadij Sjuganov. Foto: RIA Novosti/Vladimir Vjatkin.

 

Av Jan Herdal
Publisert 22. mai 2014

 - Alle fascistregimer i verden startet sine aktiviteter med å forby landets kommunistparti. Dette er en trussel mot alle venstreorienterte, folkelige og patriotiske krefter, sa lederen for det russiske kommunistpartiet Gennadij Sjuganov på en rundebordskonferanse i den russiske statsdumaen onsdag 21. mai.

Utspillet var en kommentar til at Ukrainas midlertidige president Aleksander Turtsjinov mandag samme uke bad justisdepartementet om å forby det ukrainske kommunistpartiet for dets støtte til føderalistene i Øst-Ukraina, som han hevdet truet landets territorielle integritet og nasjonale sikkerhet. Det russiske kommunistpartiet forbereder et forslag mot denne trusselen mot søsterpartiet i Ukraina, som vil bli presentert for dumaens underhus i løpet av noen dager.

Sjuganov sa videre at forholda i Ukraina ikke tillater et normalt presidentvalg nå, og at det er en illusjon å tro at et valg vil endre på noe som helst. Han oppfordret russiske myndigheter til å gi mer støtte til befolkningen i de sørøstlige delene av Ukraina.

 - Det er ikke snakk om å sende inn tropper. Men vi har både rett og plikt til å støtte våre venner og brødre, og å gjøre alt for å hjelpe dem med å bli kvitt fascistjuntaen som prøver å etablerte seg under USAs anvisninger, sa Sjuganov.

Kommunistenes initiativ støttes fullt ut av senter/venstrepartiet Et rettferdig Russland, ifølge partiets leder Sergej Mironov: - Vi har ikke samme ideologiske oppfatning, men å forby et parlamentarisk parti, i et hvilket som helst land, er bare for dumt og bør ikke tillates, sier han ifølge Russia Today.

Lederen for Ukrainas kommunistiske parti, Pjotr Simonenko, har sagt at Kiev-regimet dreper fredelige sivile og sprer løgner om den virkelige situasjonen i det sørøstlige Ukraina. Han har også bedt regimet om å stoppe den såkalte "antiterrorist"-operasjonen, som har utviklet seg til "en terroroperasjon mot eget folk".

Det hører med til historien at Simonenko ikke kunne delta som planlagt på rundebordskonferansen i Moskva, på grunn av trusler mot egen sikkerhet i Ukraina. Av samme grunn måtte han trekke seg fra det ukrainske presidentvalget.