Tilbake til forsiden

 

Funksjonssvikt, begrenset ildkraft
og en uviss evne til å overleve en kampsituasjon.
Låter kjent.

 

Se, en flytende kalkunPrestasjon: Karret seg hele vegen til Singapore for egen maskin.

 

Av Jan Herdal
Publisert 17. oktober
2016

Det nye amerikanske kampflyet F-35 er betegnet som en flygende kalkun, på grunn av påfallende dårlige prestasjoner, løpende tekniske problemer og tilhørende kostnadseksplosjon. Flyet synes å være lite mer enn et påskudd for å brannskatte marionettstater av typen Norge.

USAs militærindustrielle kompleks er så korrupt at det har fått underprestasjon som varemerke. Spektakulær layout og lettbent hightech-sjargong på barneskolenivå synes viktigere enn faktisk funksjon og ytelse. Dette resulterer også i FLYTENDE kalkuner, som neppe er i stand til å sikre USA kontroll over verdens gjenværende oljeressurser.

Et eksempel på det er et pågående byggeprogram for tilsynelatende hyperavanserte LCS (Litteral Combat ship) for bruk i kystområder og andre grunne farvann. Prislapp tilsvarende omlag 250 mrd. norske kroner. Etter praktiske erfaringer med de tre første skipene er programmet nå "under revurdering". Det sier vel sitt.

Ett av fartøyene, USS Coronado (bildet), satte straks kursen for Asia, et dårlig skjult signal til Kina om at USA akter å blande seg enda mer inn i øykrigen i Sør-Kinahavet. Men turen har i følge Bloomberg vært kantet av problemer med teknikk og design som har reist spørsmål ved, ja, nettopp - skipets evne til å operere i grunne farvann.

Skipet ligger i havn i Singapore, mens kontréadmiral Don Gabrielson gjør sitt beste for å overbevise journalisten om at alt er i orden nå. Skuta har da vitterlig karret seg hele vegen fra USA til Singapore for egen maskin! Admiralen slår beina under egne ord når han samtidig sier at alle, og særlig nye, fartøy er beheftet med tekniske problemer.

Alle spørsmål som gjelder operasjonsevne, vedlikehold, design og opplæring av mannskapet skal nå være "adressert". Men adressert er ikke det samme som løst. Også de to andre fartøyene, Milwaukee og Fort Worth, har slitt med problemer med maskineriet. Fort Worth lå i ett tilfelle til reparasjon i Singapore i åtte måneder.

Designet er kritisert for funksjonssvikt, begrenset ildkraft og en uviss evne til å overleve i en kampsituasjon. Låter kjent. Er det ikke omtrent det samme som er sivd ut om F-35?

USAs imperialistiske forstrekkelse ser ikke ut til å minske. Hvor betryggende eventuelle gjenværende klientstater i Asia synes det er å få i alt 4 slike fartøy til sin "beskyttelse" i løpet av noen år er vel et åpent spørsmål. Kanskje en bedre idé å komme til en ordning med Kina?

Tross det futuristiske designet har selvsagt verken Kina eller Russland for den delen problemer med å følge disse fartøyene løpende pr. GPS. Spørsmålet er om de gidder. Måtte å så fall være på grunn av underholdningsverdien.