Tilbake til forsida

 

 

Den 30. april er det 40 år
siden USAs forbryterske krig mot
det vietnamesiske folket sluttet.

 

Enda en forbrytelse


Vietnamesiske barn genetisk skadet i mors liv av Agent Orange.

 

Av Kåre Wahl
Publisert 28. april 2015

Den 30. april er det 40 år siden USAs krig mot det vietnamesiske folket sluttet. I løpet av denne krigen sprøytet den amerikanske krigsmaktens fly mange millioner liter av den kjemiske forbindelsen Agent Orange over Vietnams jungler.

Hensikten var at trærne skulle miste sitt løv slik at frigjøringshæren skulle bli lettere å se fra lufta, og dermed bli lettere å angripe.

Men Agent Orange førte ikke bare til at trærne mistet sitt løv. De menneskene som ble utsatt for denne gifta, det være seg vietnamesere eller amerikanske soldater, fikk alvorlige fysiske og mentale skader. Det gjelder ikke bare dem, men også deres barn og barnebarn.

Reuters fotograf Damir Sagolj har reist gjennom Vietnam, fire ti tiår etter, for å møte folk som har vært utsatt for giften.

Vietnams forening for ofrene til Agent Orange forteller at mer enn 4,8 millioner mennesker i landet har blitt utsatt for Agent Orange.  Av dem har over 3 millioner lidd av dødelige sykdommer.  (Hva som skjedde med resten, framgår ikke).

Under besøket fikk han bekreftet av lokale myndigheter og familiemedlemmer at helsetilstanden til dem de møtte og fotograferte, er knyttet til Agent Orange som deres foreldre eller besteforeldre ble utsatt for.

En av dem de møtte var en tidligere nord-vietnamesisk soldat Do Duc Diu som var blitt utsatt for gifta. I mer en 20 år hadde han og hans koneprøvd å få et friskt barn. Men en etter en døde deres babyer, og de trodde det var en forbannelse eller dårlig hell. De ba og oppsøkte åndelige ledere, men det hjalp ikke.

De fikk vite om Agent Orange først etter at deres femtende barn var født, også det sykt. «Jeg tok et bilde av den yngste datteren», sa fotografen. «Det var ikke lett å gjøre».

I en annen landsby møtte han Le Van Dan, en tidligere sør-vietnamesisk soldat. Han forteller at han ble direkte sprøytet på av amerikanske fly ikke langt fra der han bor i dag.

Mens den tøffe mannen snakket gjennom knuste tenner, fikk to av hans barnebarn melk fra et offentlig hjelpeorgan i et rom bak kjøkkenet. Begge guttene hadde alvorlige misdannelser på grunn av Agent Orange, sa doktoren.

Noen av bildene han har tatt, finner du her.